Omgeving

 

Workshops

Miliès, Pilion

Grofweg tussen Athene en Thessaloníki ligt het natuurrijke Pílon en wordt beheerst door de gelijknamige berg. Tegen de hellingen ligt het dorp Miliès. Het dorp wordt ingesloten door olijf- en appelbomen, waaraan het dorp de naam te danken heeft. Het gezellige dorpsplein is het ontmoetingspunt voor de Grieken. De tavernes serveren er traditionele maaltijden waar met name de verschillende soorten pita’s bekend zijn. De huizen van het dorp worden met elkaar verbonden door kalderimi’s, de traditionele ezelpaden. Indrukwekkend is het eindstation van het boemeltreintje van Pilion. De spoorlijn stamt uit 1894 en is in 1970 gestopt. Inmiddels boemelt het treintje er weer op los gedurende de zomermaanden. Met name het keren van de trein in Miliès is een spectaculair gebeuren en gaat gepaard met mankracht. De oorspronkelijke naam van het treintje is Moutzóuris, dat in het Grieks smeerpoets betekent. Rook- en roetwalmen zijn er gelukkig niet meer zoveel, zodat er door de open raampjes genoten kan worden van de schitterende vergezichten over de Pagasitische Golf.

Volgens de verhalen zouden de goden van weleer deze streek gekozen hebben tot hun vakantieoord. De vele offers die de bewoners in de loop der tijd hier gebracht hebben om de goden gunstig te stemmen bestonden vaak uit fruit en zaden. Daardoor is de ontstane begroeiing van de hellingen weelderig en divers. Aan de bergdorpen is te zien dat het hier sinds jaren gaat om een handelsgezinde bevolking. De typische woningen, de archontika, zijn een voorbeeld van deze rijkdom. Ook nu mag er niet anders dan volgens deze architectuur gebouwd worden. Archontika zijn onder andere te zien in Miliès, Vizítsa en Pinakátes, dorpen op korte afstand van elkaar gelegen.

Vanaf het berglandschap is overal een panoramisch uitzicht op de zee. De Pagasítische Golf is een ruime baai met mooie stranden. In Äno Lechoniá en Kalá Nerá loopt de kust langzaam af in zee. Maar ook andere plaatsen beschikken over fraaie stranden, zoals Korópi, Káto Gatzéa en Áfissos.
 

 

 

De tuin van Pilion is een project van Ross Holidays, wij bieden ook villas in Zuid-Kreta.

cms & webdesign by Footsteps

English - Villas in Greece Nederlands - Villas in Griekenland Ελλάδα - Βίλες στην Ελλάδα