Dagtocht Metéora-kloosters

Deze dagtocht gaat naar het indrukwekkende gebied van de Metéora-kloosters.

De dag begint al vroeg om op tijd bij de kloosters te kunnen zijn. Al snel verlaat de bus het schiereiland van Pílion. Direct merkbaar is het veranderende landschap. De ruig begroeide berghellingen maken plaats voor vlakke landbouwgronden. We rijden door de zogenaamde graanschuur van Noord-Griekenland. Als in de buurt van Kalambáka plotseling de rotsen in zicht komen, is de verbazing des te groter. Reusachtige rotsklompen rijzen uit de vallei op tot enorme hoogten. In enkele zijn nu trappen uitgehouwen, maar vroeger klauterden mensen met handen en voeten naar boven als er gevaar dreigde.

Zo'n 700 jaar geleden vestigden monniken zich op deze moeilijk toegankelijke rotshoogten. Het is moeilijk in te denken hoe zij kans hebben gezien om het materiaal naar boven te krijgen voor de bouw van de kloosters. Ook in de holen leefden vrome kluizenaars. De kloosters zijn boven op de rotsen gebouwd. Er zijn er meer dan vierentwintig waarvan er nog zes open zijn en sommige liggen op een hoogte van maar liefst 300 meter. Ze zijn gebouwd tijdens de 11e of 12e eeuw om de bewoners te isoleren van en te beschermen tegen de overheersers. Er wordt een wandeling naar de 'heilige rotsen' gemaakt. Het is een klim maar de moeite wordt rijkelijk beloond. Het uitzicht over Kastráki is van hieruit schitterend. Tevens zijn hier enige beginselen te zien van kloosters die nooit werkelijk afgebouwd zijn. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan een Byzantijnse kerk met iconen en fresco's. Er is tijd voor het gebruiken van een lunch of voor een wandeling door Kalambáka.

Na de lunch is het tijd voor de Grand Metéora. Het is het meest complete klooster dat hier staat. Er is een kerk in het klooster, een eetzaal, oude werktuigen, manuscripten en prachtige foto's van monniken en de kloosters in de wolken. Ook wordt de levenswijze van de monniken van toen en nu uit de doeken gedaan.

Als al dit moois bekeken is en men van de verbazing bekomen beginnen we aan de terugreis. Nog een korte fotostop en weer terug naar het groene Pílion.

 

Meer te doen in Pilion 

Pílion is een mooi gebied, een prachtige natuur met interessante dorpen om tochten te maken. Wilt u weten wat er te doen valt in Pilion?

De tuin van Pilion is een project van Ross Holidays, wij bieden ook villas in Zuid-Kreta.

cms & webdesign by Footsteps

English - Villas in Greece Nederlands - Villas in Griekenland Ελλάδα - Βίλες στην Ελλάδα